sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Mäpä istutin just tulppaaneita!! Hurraa!!


Jihuu, jihuu!! Tänään tuli päivä, jota olen 15 viikkoa odottanut. Tulppisten sipulit on ollu jääkaapissa tänään tasan 15 viikkoa! (Tälläsin ne laskujeni mukaan kaappiin siis 25.10.20) Ja tänään viimein tuli istutuksen aika.  Ens syksynä täytyy muistaa laittaa sipuleita jääkaappiin HETI, kun niitä saa,  jotta saa tulppiksia vähän aiemmin. Nythän kaupasta on alkanut taas saada tulppaaneita. Ne vaan kuihtuvat melko nopeasti, näistä istuteituista saa nauttia viikkotolkulla. Siksi tähän ryhdyinkin. Saas nähä onnistuuko...

Tässä vähän toimintaohjeistusta siitä, miten se tapahtuu. 

Tulpaanien kasvatus maljakossa


Tulpaanin sipuleista kannattaa valita isoimmat yksilöt, ne menestyy kuulemma tässä kokeilussa parhaiten. Itselleni valikoitui ne, mitkä oli jäljellä. On isompaa ja pienempää. Ei oo nii justiisa. Tulppaanin sipuleita ei sitten voi tuosta vain istutella maljakkoon, ne pitää ensin kylmäkäsitellä. Eli huiputtaa niitä luulemaan, että niillä on talvi. Tulppaanin sipulit vaativat kukkiakseen nimittäin lajikkeesta riippuen 8-15 vkon kylmän kauden. Jääkaappi on tähän varsin kätevä. Omenoita ei kuitenkaan saa säilyttää samassa jääpissä (sic) (=jääkaapin oivallinen lyhenne, vahingossa joskus syntynyt), niistä erittyy jotain juttua  mikä aiheuttaa sen, ettei tulppaanit sitten kukikaan. Ni ei omppuja samaan jääppiin!!

Tälläsin pihalleni syksyllä sadoittain sipuleita ja sivuun otin muutaman tätä kokeilua varten.. En löytänyt sipulilajikkeitteni kylmäkäsittelyyn tarvittavaa viikkomäärää, niin pidin varmuudeks maksimit. Koska, jos kylmäkausi jää vähänkin lyhyeksi, tulppaanit ei kuki, kasvattavat vain lehdet. Ja sitähän me emme toivo.

No, ensteks pitäis olla lasimaljakko/maljakoita. Kuulemma korkeareunaset on parhaita tähän tarkoitukseen, tukevat sitte tulppisten varsia niiden kasvaessa. Pohjalle suositeltiin laittamaaan muutama kourallinen kirkkaita lasihelmiä. En löytänyt lasihelmiä/-kiviä tai muutakaan läpinäkyvää, ni ostin valkoisia koristekiviä. Plantagenissa sattui olemaan sellasia. Kivalta nekin näyttää. 
Huuhtelin kivistä enimmät kivipölyt ja laitoin maljakkojen pohjalle kerroksen. En hirveesti (kun niitä kiviä ei ollu ihan kauheesti), mutta useempi kourallinen meni. Enemmän kiviä (ja myöhemmin vettä) laitoin patterin yläpuolella olevalle ikkunalaudalle menevään maljakkoon, koska ounastelen siitä haihtuvan vettä vähän nopeemmin, niin ei sitte pääse niin helposti juuret (joskus, kun tulevat esiin) kuivumaan.

Tässä esivalmistelut tehtynä.
Kivet nakattu maljakoihin+ tulppaanin sipulit ulostettu jääpistä.

Seuraavaksi asetellaankin sitten sipulit maljakoihin. Tarkastin, ettei ne ollu pilaantuneet. Muutamassa oli vähän homeentapaista, jonka pesin pois. Itse sipuli niissä näytti elinvoimaiselta, niin en heittänyt menemään, kaipa niistä jotain tulee. Jos ei muuta, ni ehkä edes lehtiä...

Sipulit aseteltu maljakoihin. 

Sitten vielä muutama kivi sipulien vierelle tukemaan sibulaa. Nyt on jo melkein valmista! 
Seuraavaksi lorotetaan vettä maljakkoon niin, että vesiraja on just sipulien alaosassa, ei saisi lillua vedessä sipulit, ettei ne mene ja mätäne. Hiukan hipovat nää mun sibulat vettä. Juurten pitäis alkaa sitten kasvaa ja luikerrella veteen kivien välistä ja tulppisten kasvaa. Tarpeeks vaan valoa ja lämmin paikka, niin pitäis alkaa tapahtua. Ja vesiraja pitäis muistaa pitää tuolla optimaalisella hipomistasolla.
Tulppikset valmiudessa kasvivalon ja ikkunan läheisyydessä! Saa kasvaa!!

Toiset tulppikset ikkunalaudalla patterin läheisyydessä.
On kasvivaloa ja luonnonvaloakin näillä tarjolla.

Valmista! Se oli helppoa ja nopeaa! Parin viikon päästä pitäis olla jo lehtiä ja vartta näkyvissä. 
Vaikeinta tässä koko hommassa on kai se odottaminen tuon jääppikauden yli. Ainaki mulle. Ei kuulu vahvuuksiini odottaminen... Nii ja muistaa lisätä sitä vettä...

Nyt sitte vaan ootellaan! (Uuh!) 

Moikku!
                                                           -Anupanu

Edit. Tilanne 8.2.2021... 🤗
Tulppaanien tola 8.2.21
Tulppaanien sipuleista neljä on lähtenyt hienosti kasvamaan. Wohoo!! Yksi kasvattelee (ehkä) juuristoaan vielä. Hentoista juurta saattaisin olla näkevinäni. Ja jotenkin näyttäis siltä, että se ois pykänny sivusipulin ittelleen. 
Mutta sipuleista kaksi jouduin siirtämään eri astiaan, kun niihin alkoi muodostua homeentapaista eikä minkäänlaista kasvua ole havaittavissa. 
Jään seuraamaan tilannetta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mäpä istutin just tulppaaneita!! Hurraa!!

Jihuu, jihuu!! Tänään tuli päivä, jota olen 15 viikkoa odottanut. Tulppisten sipulit on ollu jääkaapissa tänään tasan 15 viikkoa! (Tälläsin ...