maanantai 30. marraskuuta 2020

Draamaa ja diivailua

Villistapahtuman jälkeen olin jo alle viikossa taas niin reipas, että tilasin Viherkasvit.netistä itselleni vielä muutaman kasvin. Koska "pakkasilla ei sitte enää voi tilailla." Ja
"Keltanen lehti, hah, siitäs sait."
- Green Magic
"Keväällä sitte katotaan seuraavan kerran. Ensin katotaan montaks on selvinny talven yli, ettei turhaan oo hankkinu..."
😂 Just. Jos on varustellut kotinsa kasvivaloin ja heiluu alvariinsa sumutinpullon kanssa, niin ei varmaan ihan sadoittain kasvikuolemia tule talven aikanakaan tapahtumaan. Toivottavasti ainakaan. (Kopkop.) 

Ei kyllä pidä olla liian varma tästä(kään) asiasta. Muutama kasvi nimittäin osoittaa mieltään tästä vallitsevasta pimeydestä johtuen. Mm. Green Magic on suivaantunut mulle ja draamailee, kun just sitä ei ole sijoitettu kasvivalon välittömään läheisyyteen ja siksipä se kellastuttelee alimpia lehtiään... "Voi vehkaparkaa..."😆 Voisi olla nimeltään ennemminkin Green Dramatic...


Ludisia
Discolor

Jaa, mutta ne uudet kasvit! Ludisiaa, Ludisia discolor, tätä maaorkideoihin kuuluvaa kaunokaista, joka kukkii kerran vuodessa joulun aikoihin, olinkin jo katsellut pitkään. Ja siksipä sen hankinkin.  
Paavonnukkumatti, Maranta leuconeura ´Fascinator Tricolor´, oli myös ostoslistallani. Olen ajatellut olla aivan villikko ja laittaa sen amppeliin! VOU!
Ensin se on semikaranteenissa tuossa eteisessä. JOS se vaikka piilottelee sisuksissaan ötököitä, niin en tohdi sitä tuonne viidakkoon laittaa. Parempi tsäänssi huomata tunkeilijat ja estää niitä leviämästä. Toistaiseksi merkkejä ötököistä ei kuitenkaan ole. Mutta ei ollu kliiviassakaan pariin viikkoon, ja kuinkas kävi, nih!! 
Kolmas kasvi, jonka hankin oli... Ullatuuuuus... Maija!! Maija Maui Queen, Calathea ´Maui Queen´ , also known as Zebra Plant Maui Queen. Se on kaunis. Ja pörheä.
Paavonnukkumatti ja Ludisia DiscolorCalathea Maui Queen
No nyt mulle tuli mieleen, että mahdoinko mä kirjoittaa näistä kyseisistä yksilöistä jo tänne blogistanian viidakkokirjoihini...😳 No, ihassama (=nuorisotermi), jos kirjoitin, nyt kirjoitan uudestaan. Vaikka muistaakseni taisin kuitenkin mainita viimeksi vain White Fusionin sekä laskuvarjolyhdyn. 
Näistä ensin mainittu muuten vetäisi niin suuren herneen nenäänsä uudelleenistutuksesta, että lörpähdytti kaikki ihanat lehtensä ja kuivatti vielä kaksi niistä kokonaan kippuraksi. Tuossa se nyt kuunottaa parilehtisenä vähän niinku variksenpelätin pellolla. Ei ole enää kaaniita lehtiä ihasteltavana, ei. (En tohdi ees kuvata.) 

Verkkomaiskun uusi tötterö
Verkkomaijalle kävi silloin aluksi melkein samoin, se lakastutti kaikki lehtensä yhtä lukuunottamatta. Mutta NYT se on puskenut mullasta uuden lehtitötterön!! WOHOO!!! Kauan se kesti, mutta sinnitteli sittenkin elävien kirjoissa ja nyt on alkanut kasvaa. JEI! Ja sydän. 💚

Luulenpa, että noilla maijoilla on vähän hankala luonne, oikuttelevat varsinkin uusissa tilanteissa. (Ja jos on liian kuivaa. Tai liian märkää. Tai...) Ei vais, luulisin, että se ei vaan jaksa pitää jo olemassa olevia lehtiään elinvoimaisina, kun täytyy hoitaa tuo juurtuminen uuteen alustaan huolella. Eiköhän tuo White Fusioninikin tuosta siis toivu. Ja nämä maijat olen siis hankkinut jakopaloina (=emokasvi on jaettu osiin), en siis ole kuolettanut sellaisia kokonaisia isoja kasveja...

Noh, Ludisia puskee kukkavanaa ja viidakossa muutenkin kaikki suht normaalisti. Koska mulla on niin paljon kasvivaloja, kasvit tekevät uutta lehteä (siis ne, jotka eivät diivaile kauempana valoista) ja voivat hyvin. Kastellakin saan niitä samaan tahtiin kuin kesällä. Ja se on hyvä se, minulla on tapana hukuttaa kasvit ylenpalttisella kastelulla. Nyt ei ole sitä vaaraa. Paitsipa että en ole varma kävikö mun gloksinia "talvilevolle" vai ihanko vain mädännytin sen hukuttamalla ja sumuttelemalla sen vieruskavereita.. Ne kuulemma käyvät levolle talveksi, mutta saattaa olla, että tämä yksilö nukkuu hiukan sikeäpää unta, ikiunta.😬 


Mutta on niitä hyvinvoiviakin kasveja. Tässä muutaman "ennen ja jälkeen" -kuvia. Pitsi-itulehden ruukussa on nyttemmin kolme noista minialuista, pitäisi varmaan siirtää omiin ruukkuihinsa jokainen... Kirjojuoru taas on mennyt ihan vallattomaksi. Lokakuussa oli vielä pikkuruukussa, nyttemmin isossa ja rönsyilee valtoimenaan. Olen pätkinyt useammankin varren ja työntänyt multaan. Kunpa se säilyisi talven yli ja olisi keväällä iso ja tuuhea pusikko.
Hopeaköynnös on nyttemmin myös jo isossa ruukussa (alkukuvassa pienessä) ja suurimmat lehdet jo melkein kämmenen kokoisia. Näyttää kuvassa vähän pikkuisemmalta kuin onkaan (nämä tuoreet kuvat.)
 


Jaajaa, siinäpä se. Ei mulla muuta. Paitsipa että on mulle vielä tulossa kaksi kasvia, ne on lähteneet tänään matkalle porilaisesta kukkakaupasta; Yksi ihanan kaunis traakki ja kellertäväkukallinen marraskuunkaktus ovat matkalla kohti uutta kotiaan. Nyt mä en enää osta mitään ennenku vasta kevväämmällä.. (Mutta vielä ei oo ollu pakkasia, ni siks vaan tilasin...😂)

Moikku!  
                -Anumaija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mäpä istutin just tulppaaneita!! Hurraa!!

Jihuu, jihuu!! Tänään tuli päivä, jota olen 15 viikkoa odottanut. Tulppisten sipulit on ollu jääkaapissa tänään tasan 15 viikkoa! (Tälläsin ...