keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Sipulaa maahan yllin kyllin


Mission: "Sipulit maahan"
Olin jo pitkään arponut sopivaa ajankohtaa tulppaanin sipulien (ja muutaman muun lajin) istuttamiselle. Syyskuu ja lokakuun alkukin oli viime vuoden tapaan (eiks nii?!! olihan viime vuonnaki?!!) epätavallisen lämmin. Ni ei silloin voi tulppisten sipuleita maahan laittaa.. Hmmm... Säätiedotus alkoi sitten lupailla viime viikolle (..vai tälle?...no, lupaili se) viilenevää ja vähän jo yöpakkasiakin. Sunnuntaina minä sitten kokosin istutuskimpsut ja kampsut ja ryhdyin toimeen. Kolmisensataa sipulia mulla olikin  maahan laitettavaksi. ÄÄK!  

Kolmesataa sipulaa

Ensin piti luonnollisesti raivata tilaa sipuleille. YYH, tämä olikin ehdottomasti se tylsin osa. Varsinkin, jos into puutarhan hoitamiseen on lopahtanut heti, kun syksy alkoi tehdä tuloaan ja kukkimiset yms. jäivät vähemmälle. Noh, härkää sarvista sitten vaan... 

Vielä on sipulia jäljellä
Tuleva "Little Amsterdam"
(ennen raivausta)

 

Viime kesänä perustin koko  puutarhani, tein pari suurehkoa perennapenkkiä (koho-mallia) ja istuttelin vähän yhtä ja toista. (Silloinkin lähti ihan lapasesta. Ei liene mikään yllätys tämä...) Istuttelin tuolloin myös n.80 tulppaania vain havaitakseni, että eihän ne mihinkään riitä... Seuraavana vuonna, eli kuluvana herran vuonna 2020, TÄYTYY istuttaa TOSI paljon lisää. Ni, siksi mulla nyt oli 300 sipulaa Viherpeukaloitten laatikossa. Pihassani on salaojaremontin jäljiltä outo ja aivan turha seinämä/mäki/piennar (whatever) täynnä jotain (muka)kuorikatetta. [Oikeasti sieltä kasvaa ruohotupsuja ja vaikka mitä, koska myös nurmikko oli istuteltu vähän niin ja näin.] Siihen ajattelin perustaa Little-Amsterdamini... 

A dirty hoe is a happy hoe
Noh, riivin ruohon tupsuja, siirsin kuorikatetta, poistin kivenlohkareita ja sain kuin sainkin tällättyä rinteeseen tulppaanien ja narsissien sipulit. Perennapenkeistä poistin  yksivuotiset kesäkukat ja istutin tilalle/myöhemmin kesällä kukkivien kasvien huudeille sipuleita. Puskat olivat vaan niin pöheänänsä, että saas nähä miten vinksiten vonksiten tulppikseni keväällä nousevat. Jos nousevat.... Nousevat ne. Täytyy nousta.

Neljä tuntia siinä vierähti, mutta sain kuin sainkin sipulit maahan. Enempää en jaksanut myllätä puutarhassa. Päätin jättää toiselle päivälle puurtarhan talvikuntoon siistimisen.

Yöllä oli tullut lunta (19.10.20)


Aamulla meinas vähän naurattaa, yöllä oli tullut lunta(ish). Hyvä, että tuli tehtyä istutushommat. Vaikka tokihan "lumi" vielä sulaa, mutta nyt voin ainakin teeskennellä olleeni liikkellä just oikeaan aikaan. HA!Näitä minä istutin...

Näitä mä (muun muassa) istutin.
Olin ostanut jostain kaupastakin noita Kirjopikarililjoja sekä

  • Jonkun laukan (Allium) sipuleita 6kpl 

Etanan munia oli muuten mullassa! Mun (taka)pihalla en ole vielä tavannut niitä varsinaisia pahilaisia, lehtokotiloita, vaikka niitä ympäristö onkin täynnään... Peltoetanoita sitä vastoin olen penkeistä muutamia tänä kesänä yhyttänyt. Ne on periaatteessa "hyvisetanoita", mutta nekin kyllä luokitellaan puutarhaa ajatellen haitalliseksi, koska ne syövät loppukesästä kukkien lehtiä eikä varsinaisesti ole hyödyksikään..  Istutuspuuhissa tapasin vielä muutaman yksilönkin puskista. Plääh. Täällä on onneksi myös mm. sammakoita, jos ne vaikka vähän jeesasi ja söisi enimmät etanat mun pihalta. 


Kvaak nyssitte! 

                               -A.


PS. Jaa niin, vielä yks juttu. Kuten arvata saattaa, mullahan tietysti on kevätlannoitetta, kesälannoitetta, syyslannoitetta sekä kukkasipuliravinnetta*. (Miksei olisi?? Puutarhanhoitohan on ennen kaikkea välinelaji.) Ni arvatakaa muistinko? En, mitään niistä en muistanu käyttää tänä vuonna. En tätä viimeksimainittuakaan. Tietenkään. Hittohemmetti.

*) "Istutuksen yhteydessä sekoitetaan multaan istutuskuopan pohjalle, sinne mihin sipulien ja mukuloiden juuristo kehittyy. Hoitolannoitus annetaan keväällä ennen kukintaa, varmista liukeneminen reilulla kastelulla. Käytetään ainoastaan todettuun tarpeeseen. Sallittuja käyttömääriä ei saa ylittää. Käyttö ainoastaan lannoitustarkoituksiin."

Aina sama homma. No, panostan hoitolannoitukseen keväällä ennen kukintaa. (Niivvarmaan...😂)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mäpä istutin just tulppaaneita!! Hurraa!!

Jihuu, jihuu!! Tänään tuli päivä, jota olen 15 viikkoa odottanut. Tulppisten sipulit on ollu jääkaapissa tänään tasan 15 viikkoa! (Tälläsin ...